Republikáni chcú kompromisom zabrániť pádu USA z fiškálneho útesu

24.12.2012 Celý región

Washington 23. decembra (TASR) - Republikáni budú ďalej pracovať na návrhu legislatívy, ktorá zabráni pádu USA z tzv. fiškálneho útesu. Vyhlásil to republikán John Boehner, predseda americkej Snemovne reprezentantov, v reakcii na výzvu prezidenta Baracka Obamu. Informoval o tom internetový portál BBC.

Obama je podľa vlastných slov pripravený urobiť maximum, aby bola do konca roka prijatá legislatíva, ktorá zabráni automatickému zvýšeniu daní a zníženiu výdavkov od 1. januára 2013. Vyzval preto zákonodarcov z oboch táborov - demokratov aj republikánov, aby sa urýchlene dohodli na kompromisnom návrhu.

Rokovania medzi prezidentovými demokratmi a opozičnými republikánmi sa pritom tento týždeň skončili bez výsledku. Navyše, Boehner musel odvolať hlasovanie o takzvanom pláne B, lebo preň nezískal dostatočnú podporu ani vo vlastnej strane. Jeho podstatou je predĺženie daňových úľav pre bohatých Američanov s výnimkou tých, ktorých ročné príjmy presahujú 1 milión USD (751.770 eur).

Prezident však chce, aby vyššie dane platili všetci s príjmom nad 400.000 USD ročne. Obama už pritom ustúpil z jednej zo svojich základných požiadaviek, keď posunul hranicu, od ktorej by sa mala platiť plánovaná vyššia daň pre bohatých, na 400.000 USD ročne z pôvodných 250.000 USD, čo bola jedna z kľúčových tém jeho nedávnej volebnej kampane.

Pred odchodom na sviatky upozornil politikov, že čas na dosiahnutie dohody sa im kráti. Verí však, že nájdu kompromisné riešenie včas, ak každá strana "trocha ustúpi".

Boehner priznal, že zatiaľ "iba Boh vie", ako sa dá vyhnúť fiškálnemu útesu, republikáni sa však nevzdávajú a ďalej hľadajú kompromisné riešenie fiškálnej krízy.

(1 EUR = 1,3209 USD)
 

Vyberte región